På whiskyflasken.dk kan du blive klogere på din whisky

De fleste mennesker har hørt whisky omtalt som enten Scotch eller Bourbon. Men hvad betyder det egentlig, og hvad er forskellen mellem Scotch og Bourbon whisky?

Kort sagt er Scotch produceret i Skotland, Bourbon i USA, især i staten Kentucky. Den skotske whisky er lavet af maltet byg, mens den amerikanske laves af majs.

Hvis man skal forstå, hvad forskellen er på forskellige whiskeytyper, så må man først forstå, hvad whisky er. Helt enkelt er whisky en form for spiritus, der er distilleret fra fermenteret korn. Whisky skal have mindst 40 % alkohol og maksimum 94,8 %. Den væsentligste forskel på de forskellige whiskytyper handler om den type korn, der er brugt.

For at være en ægte Scotch skal der være være anvendt maltet byg, og mange af de typer fremstilles uden brug af andet end byg, vand og gær. Det er tilladt at tilføje andre kornsorter, og man må også tilsætte karamelfarve. En ægte Scotch er kendetegnet ved at være lagret på egetræsfade i mindst tre år. Endelig kan der kun være tale om Scotch, hvis den er produceret i Skotland.

Test: shjufkgjuk

Amerikansk whisky af majs

Hvad er så det, man kalder Bourbon? Jo, til forskel fra den skotske whisky, skal den amerikanske Bourbon laves af en kornblanding, der består af mindst 51 % majs, og den kan i øvrigt også kun kaldes Bourbon, hvis den er produceret i USA.

Modsat den skotske whisky har Bourbon ikke nogen miniumstid for lagring, men hvis man skal have lov til at kalde en whisky for Straight Bourbon skal den dog være lagret i mindst to år, og der må ikke tilføres hverken smags- eller farvestoffer.

Står der Blended bourbon på flasken, kan der være tilsat både farve og andre former for spiritus, men mindst 51 % af blandingen skal være den såkaldte “straight Bourbon”. Den alder, der fremgår af etiketten på flasken, skal være alderen på den yngste whisky i blandingen.

Irsk whisky er i det store hele blot en whisky, der er lagret i Irland. Som den skotske whisky, skal den destilleres til under 94,8 %, og den skal være lagret i mindst tre år på træfade.

Whisky fra mange andre lande

Der produceres whisky i omkring 20 lande i verden. Ud over USA og Skotland, produceres der whisky i lande som Canada, Irland og Japan. De fleste kender Canadian Club fra Canada og Tullamore Dew fra Irland, mens Japan måske er nyt og skal på listen over “must try”.

Skotland har den største tæthed af destillerier i verden. Skotsk whisky inddeles ofte efter regioner, blandt andre Lowland, Highland og Islay. Hver har sin egen særlige karakter.

De mest kendte japanske producenter er Yamazaki, Hakuhsu, Fuji Gotenba, Yochi og Miyagikyo, som er kendt for at skabe elegante whiskytyper.

Faktisk produceres der whisky i lande som Taiwan, Indien og Australien. De er karakteriseret ved en smag, der er lige så eksotisk, som landene selv.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *